Güvercinlik Vadisi - Taşkonaklar Kapadokya Mağara Otel
GİRİŞ
ÇIKIŞ
YETİŞKİN
ÇOCUK

Güvercinlik Vadisi

Kapadokya; Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri’yi içine alan ve bundan yaklaşık altmış milyon yıl önce Güllü Dağı, Erciyes Dağı ve Hasan Dağı’nın meydana getirdiği volkanik arazinin küllü ve yumuşak tabakasının, milyonlarca yıl boyu yağmur suları ve rüzgârlar ile aşınması ile şekillenmiş ayrıca Times’ın Dünya’nın Yeni 25 Harikası listesinde beşinci sırada yerini almayı başarmış, muhteşem manzarası ile binlerce yerli ve yabancı turisti mest eden doğaya sahiptir.

guvercinlik vadisi 1
Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Kapadokya’da insan yaşamı izleri Paleolitik Döneme kadar uzanmaktadır. Belli bir zaman Hititler’in yaşadığı bölge daha sonrasında Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Hristiyanlığın yasak olduğu Roma Dönemi’nde, bu bölgede yaşayan Hristiyan halk daha güvenilir bir şekilde yaşamak adına yer altı şehirleri ve kiliseler inşaa etmiştir. Kapadokya’da kayaların içerisine oyulmuş ve yer altı şehirlerinde mevcut olan birçok kilise bulunmaktadır. Kapadokya eşsiz anıt mezarları, kaya kiliseleri, yer altı şehirleri ve ören yerleri ile misafirlere peri masalında yaşıyormuş hissi verir.

Kapadokya ve Güvercinlik Vadisi’nin eşsiz güzelliğini sevdiklerinizle birlikte uzun yürüyüşler yaparak, bisiklet kiralayarak gezmenin yanı sıra muhteşem gün doğumunu rengarenk balonlardan izlemek kuşkusuz her gezginin hayalini süsleyen büyülü anların başında yer almaktadır.

Güvercinlik Vadisi

Eşsiz coğrafyası ve doğa manzarası ile herkesi büyüleyen Kapadokya ayrıca geçmişi oldukça eskiye dayanan bir vadiyi de içinde barındırmaktadır. Güvercinlik Vadisi adından da anlaşılacağı üzere bölgede yaşayan halkın dokuzuncu yüzyıldan günümüze kadar burada oydukları kayaların içerisinde çeşitli güvercinleri yetiştirmeleri sayesinde bu adı almıştır.

Yöre halkı tarım faaliyetlerinde ve yetiştirdikleri üzümlerde güvercin gübrelerinin oldukça faydasını görmüşlerdir. Ayrıca bölgede yaşayan halk güvercin gübresinin tarımda sağladığı katkının yanı sıra orada bulunan kilise duvarlarını renklendiren çizim ve desenlerin canlılıklarının korunmasında güvercin yumurtalarının kabuklarının işe yaradığını keşfetmişlerdir. Bölgenin üzüm yetiştiriciliği, şaraplarının enfes lezzeti ve günümüzde dahi etkisini yitirmemiş olan tarihi güzelliğinin sırrı halen vadiye gelen çeşitli güvercinlerin sayesindedir.

guvercinlik vadisi
Uçhisar Güvercinlik Vadisi

 

Güvercinlik Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Güvercinlik Vadisi’nin ziyaretçileri etkilediği birçok yönü mevcuttur. Balonla seyahate ihtiyaç duymadan bütün Kapadokya’yı ve eşsiz manzarasını keyifle seyredeceğiniz nadir alanlardan biridir. Özellikle çeşitli güvercinlere yakından şahit olmak ve sevdikleriniz ile birlikte unutulmaz bir doğa yürüyüşü yapmak isterseniz de kesinlikle gidip görmeniz gereken bir vadidir. Güvercinlik Vadisi her mevsimin insana yaşattığı bambaşka bir haz vardır. Lakin çoğu ziyaretçi vadiye ilkbahar aylarında gitmenin daha güzel olduğunu dile getirir.

Güvercinlik Vadisi çoğu kaynakta yer alan bilginin aksine Ürgüp tarafında yer almamaktadır. Bu güzel vadi aslında Göreme ve Uçhisar arasında konumlanmaktadır. Güvercinlik Vadisi’ne gitmek isterseniz önünüze iki farklı yol seçeneği çıkmakta. Bunlardan bir tanesi Nevşehir Ürgüp yolu üzerindeki caddeyi takip ederek gelinen Uçhisar Kalesi’nin sağ tarafında yer alan Güvercinlik Vadisi’ne kolayca ulaşmanızı sağlayacaktır. Bir diğeri ise yürüyüş seven misafirlerimiz için Göreme civarından, daha çok tırmanış gerektiren bir yoldur.

Güvercinlik Vadisi’ne gelmek için seçtiğiniz yol eğer yürüyüş rotası ise burada vadinin sizlere engebeli arazisi dışında bir de minik sürprizinin olduğunu unutmayın. Vadide yürüyüşünüzü kolaylaştırmak adına bazı bölgelerde kırmızı noktalar yer almaktadır. Kırmızı işaretleri takip eden misafirler yürüyüşlerinin ödülü olan tarifi olmayan bir manzara ile karşılaşırken kırmızı işaretleri takip etmeyen misafirler ise maalesef geldikleri yolu tekrar geri yürümek zorunda kalacaklardır. Vadiyi yürüyerek gezmek istemeyen ziyaretçilerimiz bisiklet ile de vadiyi gezebilmektedirler. Güvercinlik Vadisi için atlanmaması gereken bir diğer önemli konu ise vadide içme suyunun olmayışıdır. Bu nedenle yanınızda su bulundurmanız iyi olacaktır.

Güvercinlik Vadisi ayrıca çoğu kişi tarafından bilinmeyen yaklaşık 10-15m uzunluğa sahip bir şelaleye sahip oluşudur. Vadiyi ziyaret ettiğinizde büyüleyici güzelliği olan şelaleyi görmenizi tavsiye ederiz.

Taşkonaklar Otel Uçhisar’da muhteşem bir konuma ve manzaraya sahip kendinizi evinizde hissedeceğiniz bir otel olmasının yanı sıra sizi güzelliği ile büyüleyecek olan Güvercinlik Vadisi’nin batı yamacına kurulmuştur.

taskonaklar profil
Taşkonaklar
14 Nisan 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü Görüntüle